Minterapi.dk

Tilgivelse – når du skal tilgive det utilgivelige

“Hvordan kan jeg tilgive en person, der har gjort mig så ondt?” “Jeg forstår slet ikke pointen i at jeg skal tilgive ham”. Anna sidder foran mig i klinikken og er meget tvivlende på at tilgivelse kan hjælpe hende. Hun er så vred på sin far over det han har udsat hende for. “Hvordan skal jeg kunne tilgive det utilgivelige?” spørger hun. 

At tilgive en omsorgsperson, der skulle have været den voksne og passet på dig, men som i stedet udsatte dig for ting, som et barn ikke burde have oplevet, er en af de sværeste ting du kan gøre.

Din forståelse af dig selv, verden og de mennesker, som du har haft i dit liv giver du slip på, når du tilgiver. Tilgivelse består ikke kun i én handling, det er en masse forskellige processer som går i gang inde i dig. 

 • Du mærker din vrede og din sorg
 • Du giver slip på dit ønske om at tingene var anderledes
 • Du giver slip på din drøm om at din forældre forstår og erkender sin fejl og prøver at gøre det godt igen
 • Du giver slip på din drøm om det der kunne have været

Tilgivelse er den sværeste kamp du skal igennem. En kamp der kræver al din styrke og din tapperhed – en tapperhed mange ikke besidder.

Du kan føle, at det er uretfærdigt, at du skal tilgive. Det er uretfærdigt at den anden slipper så let. Det kan også føles meningsløst at tilgive, det skete jo for så mange år siden, og det nytter jo ikke noget – det ændrer ikke ved det der blev gjort mod dig.

Din indre vrede kan forgifte dig. Forgifte dit sind. Når du bærer nag, eller når du ikke ønsker at forholde dig til hvad tilgivelse indebærer, så bærer du gløden videre i dit liv. En glød der kan føles som lille, men som alligevel nager dig og tager din energi. 

Tilgivelse er en rationel handling

Ved at tilgive tager du kontrollen tilbage over dit liv. Du lærer dig selv at kende igen på ny.

 • Din drøm om at din barndom kunne have været anderledes hvis nu… du havde kæmpet mere, du havde fortalt andre om hvad der foregik?
 • Din drøm om at blive reddet af andre… hvorfor var der ingen der hjalp?

Din sorg over at du blev overset, ikke-elsket, ikke var vigtig nok, skal du selv tage hånd om. Der kommer ikke nogen som tager din smerte væk. Der kommer ikke nogen som ændrer på din fortid. Uden tilgivelse forstætter du med at være i dine følelsers vold. Du bliver styret af dine følelser, du mister kontrollen. 

Det sværeste er at acceptere den virkelighed som var og være i stand til at mærke sorgen, vreden og følelsen af uretfærdighed og derefter at give slip. Ikke forsøge at ændre, ikke forsøge at lave en positiv omskrivning.

Det der skader, er de kendsgerninger som du ikke kan ændre på, men som du forsøger at ændre på via dine forsøg på at omskrive virkeligheden. Det der skader dig i dag er den sorg, vrede og smerte du pålægger dig selv. Du kan tænke, at hvis du erkender, at du blev udsat for overgreb, at du ikke fik kærlighed, at du havde nogle frygtelige opvækstvilkår, så vil du gå i stykker. Du kan opleve, at du står helt ude ved kanten og at noget i dig går i stykker, hvis du tager springet.

At tilgive er at give slip. Det er at tage springet. Du tillader dig selv at se dine oplevelser som de faktisk har været. Uden at gøre den positive. Uden at drømme om helten som kommer og redder dig. Det er smertefuldt. De strategier du brugte som barn, var super nyttige, men de er giftige for dig i dag.

Vi skal gå igennem smerten, sorgen, tabet af et drømmeliv, vreden over at andre kunne behandle os så ondt. Det kræver mod og stædighed. Mod til at se  at du er for værdifuld til at blive ved med at holde liv i gløden. Du skal begynde at lære at give dig selv det, du ikke fik som barn.

Hvor starter jeg?

 1. Skriv de minder ned, du kan huske
 2. Giv plads til følelserne
 3. Gå til og fra det du skriver ned, så du kan holde ud af at være i følelserne og minderne
 4. Giv tid
 5. Find ud af hvordan du kan trøste dig selv som voksen
 6. Tilgiv dem og dig selv

Når du har tilgivet fuldt ud, kan du se dine oplevelser som noget der simpelthen bare er sket. Der er ingen forklaringer, ingen undskyldninger, ingen positiv omskrivelser der hjælper. Neutral erkendelse er svært, da vi som mennesker ofte dømmer oplevelser som godt eller skidt. Det svigt du har oplevet eller din drøm om at det kunne være anderledes har du sluppet. Du kan ikke forandre det der er. Du kan ikke forandre et andet menneske. Når du tilgiver, så giver du plads til dig selv.

Ønsker du hjælp til forandringen, er du velkommen til at kontakte os.

Kontakt os gerne hvis du ønsker hjælp til at finde din passion i livet. Du kan skrive til os på vores sikre email: terapi@minterapi.dk

De bedste hilsner

Psykolog Siri Wessel Wetlesen

Specialpsykolog i Psykiatri, Stressbehandling, Angst, Depression, ADHD, Autisme og Behandling af Personlighedsforstyrrelser.

Psykologklinik nær København, i hjertet af Hellerup og i Nordsjælland, Hornbæk

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top